4min

Tags in dit artikel

,

Introductie

Dit is een tutorial over PHP. Ik heb deze tutorial ogezet omdat PHP vaak als iets engs wordt beschouwd en ik probeer met deze tutorial een beetje informatie over wat basisfuncties van PHP te geven.

Wat is PHP nu eigenlijk ?!
PHP is een dynamische taal om websites mee te maken, die door zijn eenvoud heel simpel toch te gebruiken valt en gemakkelijk te leren is. Maar ondanks zijn eenvoud kan je toch hele krachtige applicaties bouwen.

Hoe werkt PHP nu eigenlijk?!?
In de browser roept iemand een url aan, dit betreft in ons geval een php bestand op de server. Het script van dit php bestand wordt uitgevoerd en gaat aan de hand van gegevens een html pagina genereren. Overigens kun je php niet alleen gebruiken om een html pagina te genereren, maar kun je er ook images mee maken of veranderen. En zo zijn er nog veel meer toepassingen mogelijk. Maar wat betreft die gegenereerde html pagina, deze wordt teruggestuurd naar de browser van de bezoeker die de html gaat omzetten naar een webpagina.

Er zijn nóg véél meer talen dan PHP alleen, waarom dan PHP?
Omdat PHP over het algemeen het meest bekend is. En er de meeste clubs voor zijn, waar je hulp kan vragen en kant-en-klare scripts vandaan kan halen. Het leukste is natuurlijk wel, als jij eindelijk een script klaar hebt waar je trots op mag zijn! Je kunt je script uiteraard weer voorleggen aan andere scripters om wat opbouwende kritiek erover te krijgen, maar dan loop ik misschien wat vooruit op de zaken. De belangrijkste regel bij het scripten in PHP is ‘niet opgeven’. PHP is gratis, makkelijk te leren, er is veel informatie over te vinden en is goed gedocumenteerd op php.net. Tevens is een grote hoeveelheid gebruikers die gratis software heeft geschreven of hun gemaakte scripts vrijgeven voor anderen om te gebruiken voor hun eigen applicaties.

Wat kan PHP dan toevoegen aan mijn website?
PHP kan veel. PHP kan dingen e-mailen, beeldbewerking voor jou uitvoeren en eventueel plaatjes genereren. Hieronder vind je een lijstje met wat voorbeelden van wat PHP kan:
  • een e-mailformulier voor algemene opmerkingen over je website en dergelijke;
  • Een enquête generen, waarin je je lezers van je website om een mening kan vragen;
  • Een bepaald menu op elke pagina van je site terug laten komen door deze op elke pagina te includen.
Je kan ook veel geavanceerdere dingen doen zoals:
  • een inlogsysteem maken, zodat je bepaalde delen van je site kan afschermen of alleen toegankelijk kan maken voor leden of jezelf;
  • een BB code maken, net zoiets wat we op Techzine kennen. Dus [b] en [/b] laten omzetten naar <b> en </b> Dat is een stuk veiliger dan gebruikers HTML te laten gebruiken in hun reacties.
Wat kan Techzine voor mij betekenen in PHP?
Techzine kan op verschillende manieren bijdragen als je meer over PHP wilt weten. Zo zijn er verschillende PHP tutorials beschikbaar. En zijn er ook kant-en-klare scripts beschikbaar. Je kunt deze scripts natuurlijk één-op-één overnemen, maar je kunt ze ook als naslagwerk gebruiken bij het schrijven van je eigen scripts. Uiteraard kun je met PHP vragen ook op ons forum terecht.

Wat word er verwacht dat ik al ken / heb?
  • basiskennis HTML;
  • uploaden naar website;
  • geduld;
  • doorzettingsvermogen.
Wanneer moet ik niet aan PHP beginnen?
Vooral niet als je gelijk resultaat wilt zien. Je moet namelijk veel oefenen, proberen en fouten maken voordat er een uiteindelijk resultaat zal zijn.

Dus als ik deze tutorial volg dan kan ik mijn eigen PHP systemen maken?!!
Nee, maar wat je al wel kan, is een paar basishandelingen in PHP uitvoeren en daarmee kan je alvast toch wat simpele scripts opzetten.

Leuk! Maar als ik dit gewoon in een bestand zet dan doet hij niks!!!
Klopt, je moet de scripts op een webhost zetten die PHP ondersteunt. Je kunt echter ook een webserver met PHP ondersteuning op je eigen pc (localhost) opzetten. Daarvoor is een tutorial beschikbaar op Techzine. Tevens moet je elke php file opslaan met bestandstype .PHP.

Succes met deze tutorial en als er vragen zijn dan kun je die uiteraard stellen op het forum. Tevens wil ik Metalman en Civil bedanken voor de algemene informatie en beoordeling van deze tutorial.