Monteren op maat van de muziek

Voor fervente, enthousiaste bewerkers van muziekvideo’s is het van belang dat beelden op de maat lopen van de muziek. Hier heeft Magix Video Delux een aantal handige tools voor.

Na het aanmaken van een nieuw project sleep je als eerst een audiotrack naar de tijdlijn en plaats je deze op Spoor 3. Zorg ervoor dat de track niet bij 00:00:00 start, maar laat een stukje open ruimte over, zoals in onderstaande afbeelding.

Selecteer nu het geluidsfragment en klik hier met de rechtermuisknop op. Kies in het pop-upmenu voor Maatdetectie-asisstent. Het programma zal nu zelf het fragment analyseren en herkent het tempo en de beat.

Vervolgens krijg je het onderstaande menu te zien, waar bovenin de volgende vraag wordt gesteld: ‘Bevindt de beginmarker zich achter de intro?’ Klik hier op ‘Ja, verder’.

Het programma analyseert nu de track en probeert deze op maat te zetten. Dit doet het door een tikkend geluid, een metronoom, te blijven geven in een bepaald tempo. Met de tool kan gecontroleerd worden of de maat die door het programma is aangegeven inderdaad overeenkomt met de maat van de muziek. Als je tevreden bent met de maat, klik dan bovenin het venster op ‘Ja’.

Wanneer je toch niet helemaal tevreden bent met het resultaat, dan kun je voor ‘Nee’ kiezen. In het volgende scherm krijg je dan de mogelijkheid om zelf het tempo te bepalen. Dit doe je door met de linkermuisknop op de knop ‘Tap een Eins’ te klikken bij het begin van elke maat.

We gaan er vanuit dat de maat nu goed is ingesteld en klikken op ‘Toepassen’ om verder te gaan. Bij deze stap kiezen we voor ‘Remixobjecten aanmaken’ door het bolletje linksbovenin aan te klikken. Hier kunnen we de kleur van de geluidsgolven veranderen. Dit kan nuttig zijn omdat het met bepaalde kleuren niet duidelijk is waar de hoge pieken zitten. Door op de knop ‘Kleur geluidsgolf’ te klikken kan de kleur worden aangepast. Wij kiezen in dit geval voor blauw.

Zodra we opnieuw op ‘Toepassen’ klikken, kunnen we verder met het bewerken van de audiotrack. Het geluid is nu aangepast qua maat en ook de kleur van het geluidsspoor is aangepast naar de eigen instellingen.
De audiotrack is nu duidelijk opgedeeld in blokjes die werken als een soort magneet, wat makkelijk is zodra je videobestanden gaat toevoegen. De clip sluit hierdoor automatisch aan op de maat van de audiotrack.

Elk toegevoegd videobestand maken we even groot als een muziekblok. Dit doen we gewoonweg door de uiteinden van de video te verslepen. Het programma stuurt je hierbij naar de ‘lassen’ van de blokken, zodat deze altijd overeenkomen. Zo kun je specifieke beelden precies op de beat van de muziek laten lopen.

Mocht het nog niet helemaal duidelijk zijn, dan hebben we ook nog een videotutorial te volgen, waar we de stappen nog eens rustig doorlopen.