2min

Tags in dit artikel

, ,

Videobewerken Effectmaskers

Met een effectmasker kun je bepaalde delen van je video voorzien van een kleurfilter om daar bijvoorbeeld de nadruk op te leggen. Hiervoor zijn in Video Deluxe verschillende templates beschikbaar. Zo kan je bepalen of je de kleur boven, onder, links, rechts, in het midden, of juist buiten het midden wilt veranderen. Je moet dus eerst bepalen welk deel van je beeld je van kleur wilt veranderen en welke template daarvoor het meest geschikt is.

We hebben een voorbeeld waarbij we de kleur van de lucht gaan veranderen, terwijl de rest van het beeld dezelfde kleurstelling behoudt. Om te beginnen moet je op zoek gaan naar een (test)video waarop je dit effect wilt toepassen, zodra je die hebt gevonden sleep je die naar videospoor 1.

Vervolgens gaan je naar het tabblad "Effecten", en klik je op het driehoekje dat naar beneden wijst (zie rode pijl) en daarna op Effectmaskers. Hier krijg je de keuze tussen Standaard Definition (SD) of High Definition, afhankelijk van de kwaliteit waarmee je video is opgenomen moet je uit een van de twee kiezen. Heb je een HD camera kies je voor HD heb je die niet dan moet je voor SD kiezen.

Nadat je de keuze voor SD of HD hebt gemaakt moet je even op Thumbnails klikken zodat je een overzicht krijgt van alle mogelijke maskers. Zwart betekent in dit geval dat er op die plaats niets veranderd, wit betekent dat de kleur op die plek wordt vervangen. Wij kiezen voor onze video voor het masker Lineair2, omdat daarbij het onderste deel zwart is en het bovenste wit. We willen immers de kleur van de lucht gaan vervangen en die bevindt zich boven in de video.

Vervolgens ga je weer in het videospoor staan en kies je wederom de tab Effecten en vervolgens kies je voor de optie Kleur.

Nu sleep je in het kleurenwiel de cursor naar de gewenste kleur, wij kiezen in ons voorbeeld voor rood en als het goed is zie je dan de kleur in de video verschijnen. In ons geval zien we een mooie rode lucht tevoorschijn komen.

Hieronder wordt ook nog een keer aan de hand van een video uitgelegd hoe het werken met Effect maskers precies werkt. Voor de mensen die liever uitleg ontvangen aan de hand van een video.