Beweging omkeren oftewel reverse speed

In sommige situaties kan het bijzonder handig zijn als je een video of een gedeelte ervan achterste voren kan afspelen. Bijvoorbeeld als je iets wilt herhalen of heel duidelijk wil laten zien. Op televisie gebeurt het nog weleens bij voetbalwedstrijden om een buitenspelval goed te laten zien.

In ons voorbeeld gebruiken we echter een boot, deze laten we eerst normaal aan komen varen om deze vervolgens weer achteruit terug te laten varen.

Om te beginnen moet je natuurlijk eerst een nieuw project aanmaken en gewenste video op de tijdlijn plaatsen. In ons geval dus een varende boot, zie onderstaande afbeelding.

Als je dit hebt gedaan zoek je het punt van de video waar je de video weer wilt laten omkeren, de zogenaamde reverse speed.

In ons geval spelen we de video af tot de boot is komen aanvaren. Daarna hebben we ervoor gekozen om een stilstaand frame te gebruiken, een foto, om de video te stoppen. Om deze foto te maken ga je op het einde van de tijdlijn staan, in dit geval het einde van mijn scene van de varende boot, en dat laatste frame ga ik exporten als enkel frame.

Dit kan zeer eenvoudig door linksbovenaan op ‘Bestand’ te klikken, dan de optie ‘Exporteren’ en dan ‘Enkel frame als JPG’.

Vervolgens kan je de foto opslaan op je computer en opzoeken in de mediapool. Als je de foto in de mediapool hebt gevonden plaats je deze direct achter de video op je tijdlijn.

Nu heb je een situatie gecreëerd dat je de video kan laten doorlopen met een stilstaand beeld. Het eindpunt van de video is namelijk identiek aan de foto.

Je hebt nu 2 items op de tijdlijn, de video en de foto. We kopiëren nu de video, zodat we die achter de foto kunnen plaatsen. We gebruiken dus dezelfde video om achteruit af te spelen. Je klikt de video aan op de tijdlijn zodat deze geselecteerd is, vervolgens klik je boven in het menu op ‘Bewerken’ en vervolgens op ‘Dupliceren’.

De video wordt nu gedupliceerd, zorg ervoor dat de gedupliceerde (gekopieerde) video precies achter de foto staat zodat het beeld naadloos doorloopt. Zoals te zien op onderstaande afbeelding.

Nu gaan we ervoor zorgen dat in het gekopieerde videofragment de beweging wordt omgekeerd, het reverse speed effect. Selecteer dit videofragment zodat deze is geselecteerd. Vervolgens gaan je naar het tabblad ‘Effecten’, kies vervolgens voor ‘Video Effecten’ en dan de optie ‘Snelheid’. Daar staat de mogelijkheid om de optie ‘Achteruit’ aan te vinken. Deze dien je aan te vinken. Zie onderstaande afbeelding.

Als je alle stappen goed hebt doorlopen dan heb je nu een video waarin iets normaal wordt afgespeeld, in ons een vooruit varende boot, die vervolgens even stil staat, en dan achteruit weer weg vaart.

Mocht het je nog niet helemaal duidelijk zijn, we hebben ook een video gemaakt met deze tutorial waain we een motor laten aanrijden, stoppen en achteruit wegrijden.