Google investeert 4,5 miljoen Canadese dollars in een nieuw onderszoeklab voor kunstmatige intelligentie. Google heeft ervoor gekozen om te investeren in het Montreal Institute for Learning Algorithms. Met deze investering kunnen zeven leden van de faculteit voor een periode van drie jaar worden betaald.

Google zet met deze investering meer in op kunstmatige intelligentie. Aan het onderzoek wordt gewerkt door meerdere academische instellingen, waaronder de Universiteit van Montreal en McGill. De deep learning expert Yoshua Bengio kan met deze investering ook zijn werk voortzetten. Google heeft veel vertrouwen in de Canadese expertise in machine learning en kunstmatige intelligentie.

Om het onderzoek in een stroomversnelling te brengen, heeft Google ook besloten om een nieuwe deep learning en kunstmatige intelligentie groep op te tuigen, deze groep krijgt ook Montreal als thuisbasis, in het bestaande Google-kantoor in die stad. Aan het hoofd van deze nieuwe groep komt Hugo Larochelle te staan. Het nieuwe team gaat wel nauw samenwerken met het Google Brain Team op het hoofdkantoor, dat gevestigd is in Mountain View.

Google heeft de afgelopen tien jaar nu zo’n 13 miljoen Canadese dollar geïnvesteerd in academisch onderzoek in Canada. Ook is Google al geruime tijd aanwezig in Canada met een Waterloo engineering office en wordt er samengewerkt met de Universiteit van Toronto en kunstmatige intelligentie expert Geoffrey Hinton. Met deze nieuwe investeringen wordt de aanwezigheid in Canada dus flink uitgebreid en hoopt Google meer resultaat te gaan boeken.