Cryptocurrencies winnen aan populariteit. Gekoppeld daaraan is de toename van het aantal computers dat misbruikt wordt voor mining. Tegenwoordig wordt het apparaat van bijna een half miljard mensen daarvoor misbruikt.

Mining is nodig voor het valideren en vastleggen van betalingen, waarmee dubbele uitgaves en valse cryptocoins tegengegaan worden. Daardoor moeten computers een lastige rekensom oplossen. De persoon wiens computer dat als eerste doet, wint een bepaald aantal cryptocoins. Hiervoor worden grote botnets opgesteld, maar ook worden computers op andere manieren misbruikt.

Mining via browsers

Omdat mining erg veel rekenkracht en hardware vergt, wordt mining via browsers steeds lucratiever. Hierdoor hoef je als individu minder rekenkracht en hardware te leveren en zet je de rekenkracht van de computers van gebruikers van bepaalde websites in. Alhoewel mining via browsers niet verboden is, gebeurt dit zonder dat de gebruikers dit weten en hier toestemming voor hebben gegeven, terwijl dit hen wel rekenkracht en elektriciteit kost.

Palo Alto Networks, de aanbieder van next-generation security, ziet deze trend steeds groter worden en waarschuwt hier dan ook voor. AdGuard, een gerenommeerde aanbieder van adblockers, vond bijvoorbeeld 220 websites die mining openen wanneer een gebruiker hun hoofdpagina opent. Geen van deze websites gaf een waarschuwing af of een knop waarop zij mining uit konden zetten.

De websites schakelen dit in door middel van bedrijven als Coinhive; dit is een populaire browser mining service die website-eigenaren een stuk JavaScript biedt voor de integratie van mining in de browser, waarbij klanten 70% van de waarde veroorzaakt door de mining uitbetaalt krijgen.

Bescherming tegen deze dreiging

Palo Alto Networks noemt een aantal mogelijkheden om je apparaten hiertegen te beschermen. Zo blokkeert het voor klanten bepaalde weblinks, die de Coinhive JavaScript-bestanden hosten. Daarnaast raadt het populaire plugins voor webbrowsers aan, waaronder Adblock Plus of AdGuard. Ook zij blokkeren die scripts.