2min

De Chinese startup SenseTime Group heeft vandaag bekend gemaakt dat het een inversteringsdeal heeft gesloten met chipfabrikant Qualcomm. De afspraak maakt onderdeel uit van een bredere investeringsronde, die later dit jaar afgerond moet worden.

Dat meldt persbureau Reuters vandaag op basis van bericht van de twee bedrijven. SenseTime en Qualcomm kondigden vorige maand al een strategische samenwerking aan. Ze zouden samenwerken aan kunstmatige intelligentie, waarbij de algoritmes van SenseTime gebruikt worden in slimme apparaten. Nu wordt het partnerschap tussen de twee bedrijven dus verbreed met een investering waarvan de grootte niet bekend is gemaakt.

Half miljard dollar

Eerder deze maand kondigde Reuters nog aan dat SenseTime van plan was om ongeveer een half miljard dollar op te halen in een investeringsronde. Dat is het hoogste bedrag dat een AI-startup ooit opgehaald heeft bij een investeringsronde. Mocht dat bedrag daadwerkelijk opgehaald worden, is de waarde van het bedrijf bijna 2 miljard dollar.

Overigens is het niet de eerste investeringsronde die SenseTime maakt. Afgelopen juli organiseerde het bedrijf voor het eerst zo’n ronde, waarbij het in totaal 410 miljoen dollar wist op te halen. Daarbij kreeg het met name steun van de Chinese firma CDH Investments en het door de Chinese overheid gesteunde Sailing Capital.

Identificatiemiddel

SenseTime ontwikkelt technologie die AI gebruikt om snel gezichten te analyseren en vervolgens mensen te identificeren met behulp van camera’s. De techniek wordt al in beperkte mate gebruikt door de Chinese overheid om verdachten te volgen en op te pakken in publieke plekken.

In totaal werken er veertig lokale Chiense overheden met de firma samen, die ook probeert uit te breiden naar Singapore.