2min

Een bepaald aantal klanten van Square zal als test bitcoins kunnen kopen en verkopen via de Cash-app. Deze partij, die bekend staat om het verwerken van creditcardtransacties zonder kassa’s of dure systemen, ziet dat er vanuit de klanten behoefte is voor de alternatieve valuta.

De bitcoin presteert beter dan traditionele wereldvaluta’s, maar institutionele beleggers blijven tot nu toe veelal weg met investeringen. Reuters citeert een Square-woordvoerder die aangeeft dat er altijd naar klanten geluisterd wordt. Op basis daarvan kwam de conclusie dat klanten geïnteresseerd zijn in het gebruiken van de Cash-app voor het kopen van bitcoins.

Square denkt dat cryptovaluta een grote impact kan hebben om individuen deel te laten nemen in het globale financiële systeem. Tegelijkertijd hoopt het bedrijf te kunnen leren van de tests. Toch wordt de bitcoin nog gezien als zeer speculatief en zou de munt kunnen instorten. De afgelopen periode blijft de valuta echter records breken door meer dan 7000 dollar waard te zijn.

Zorgen

Een andere kant van de bitcoin is dat het in verband wordt gebracht met handelsplaatsen op het dark web. Bijvoorbeeld Silk Road maakte gebruik van de munt om transacties plaats te laten vinden. Daarbij was er sprake van het kopen en verkopen van bijvoorbeeld wapens, drugs en hacktools. Deze handelsplaats is inmiddels gesloten, maar de praktijken gaan op andere websites door.

Sommige landen en bedrijven kwamen daarom met waarschuwingen of sancties tegen de digitale valuta. Zo introduceert Rusland een alternatief voor bitcoin door middel van een eigen cryptovaluta. Hierbij is er wel controle vanuit de staat, iets wat bij cryptocurrency moeilijk gaat. Vietnam verklaarde op zijn beurt de bitcoin illegaal.

Ondanks deze zorgen zal Square dus wel met de mogelijkheid komen. Het is alleen niet bekend wanneer de proef van start gaat en wanneer de algemene beschikbaarheid plaatsvindt. Toch waren de beleggers blij met het nieuws. Het aandeel Square ging met 1,8 procent omhoog naar 40,44 dollar. De bitcoin steeg met acht procent en noteerde een waarde van  7150 dollar.