2min

De bitcoin is hard op weg de grens van 10.000 dollar (8400 euro) te passeren. Nog geen 24 uur geleden was de cryptomunt minder dan 9.000 dollar waard, maar op maandag is al de 9.700 dollar aangetikt. De valuta lijkt daarmee voorlopig te winnen van de sceptici.

Een mogelijke oorzaak van de snelle stijging in de afgelopen 24 uur is een toename van het aantal klanten bij de beurs Coinbase. Tussen woensdag en vrijdag registreerden 100.000 nieuwe accounts zich. Daarmee is het gebruikersaantal op 13,1 miljoen komen te staan, in vergelijking met 4,9 miljoen een jaar eerder. Daarnaast komen in de tweede week van december bitcoin-futures uit, wat ook voor de forse groei kan zorgen.

De digitale munt krijgt meer en meer aandacht en dat lijkt goed voor de waarde. In de laatste twee weken was al een waardestijging van zo’n 45 procent te zien. De groeicijfers over het gehele jaar gezien zijn ook indrukwekkend: de bitcoin is bijna 870 procent meer waard. Ondertussen blijft ook de tweede digitale valuta, ethereum, het goed doen. Vorige week passeerde deze munt voor het eerst de grens van 400 dollar, met in een maand tijd een groei van meer dan 50 procent.

Kritiek

Hoewel de bitcoin het qua waarde goed doet, is er ook regelmatig kritiek op de munt. Een veel gehoord punt is dat het digitale handel in illegale goederen op het dark web stimuleert. De bitcoin is immers anoniem, waardoor dergelijke transacties vaak plaatsvinden met de munt. Hierbij valt te denken aan het kopen en verkopen van wapens, drugs en hackingtools.

De bitcoin heeft mede daarom al te maken gekregen met negatieve reacties en sancties. Zo noemde de CEO van JPMorgan de munt fraude en gevaarlijk, wat uiteindelijk zal leiden tot een mislukking. Onder meer China en Rusland verbanden websites die handelen in de valuta. Bij Rusland resulteerde dit zelfs in een eigen cryptovaluta, als alternatief voor de bitcoin.