Om het internet of things (IoT) in slimme huizen te laten slagen, moet er gebruikgemaakt worden van nieuwe networkingmogelijkheden. Dat stelt althans Rahul Patel, SVP & GM van Qualcomm’s Connectivity Business-divisie. ZDNet citeert de bestuurder die denkt dat mesh technologieën een nieuwe basis leggen voor IoT in huizen.

Wellicht dat consumenten kiezen om snel en betrouwbaar internet af te nemen bij een provider, terwijl er goedkope routers in het huis aanwezig zijn. Er is een beperkte spectrum aanwezig en er is waarschijnlijk weinig geïnvesteerd in de breedbandinfrastructuur. Daardoor kunnen thuisnetwerken niet aan bepaalde standaarden voldoen.

Tegelijkertijd hebben IoT- en verbonden apparaten geleid tot een verdeelde industrie. Verschillende ecosystemen kwamen erbij, zoals Android, bluetooth-apparaten en leverancier specifieke apparaten (bijvoorbeeld Samsung of Philips). Dergelijke verdeeldheid kan ook voor complexiteit bij een samenwerkend thuisnetwerk leiden.

Verandering

Patel denkt dat mesh networking de oplossing kan zijn voor deze obstakels. Er ontstaat naast een zelfde niveau connectiviteit ook een systeem dat automatisch verbindingsproblemen oplost. Het beheer van data, media en IoT-apparaten wordt gecentraliseerd, terwijl er kansen ontstaan voor beheerde verbonden apparatendiensten en data analytics.

Hoewel zulke netwerken kostbaar zijn om aan te leggen, ziet de Qualcomm-bestuurder een ontwikkeling bij de klanten. Zij geven aan dat ze niet kunnen inleveren op wifi, zoals dat ook niet kan gebeuren bij water en andere basisbehoeftes. De overstap naar mesh wifi gebeurt zowel in Europa als in de Verenigde Staten, stelt Patel. Wel moeten Internet Service Providers (ISP’s) nog overtuigd worden om te investeren in de technologie.

Het Qualcomm-aanbod van mesh technologieën wordt al gebruikt door bijvoorbeeld Eero, Google Wi-Fi, TP-link, Luma en Netgear. Met een focus op IEE 802.11ax creëerde de chipmaker een 12-stream platform aangedreven door een quad-core 14 finFET CMOS-processor op 64-bit architectuur. De bestuurder stelt de ontwikkeling rondom het platform volop gaande is en noemt mesh dan ook het “volgende grote ding” voor de wifi-industrie. Producten gebaseerd op Qualcomm-technologieën worden in de tweede helft van 2018 verwacht.