2min Analytics

Overheden maken bitcoin minder interessant voor criminelen

De bitcoin is om verschillende redenen interessant. Een deel daarvan ligt in het ontbreken van centraal toezicht, waardoor overheden en centrale banken minder invloed hebben op de virtuele munt. Maar nu lijkt het erop dat diverse overheden nu van plan zijn daar verandering in te brengen.

De Britse belastingdienst en andere soortgelijke EU-autoriteiten zijn van plan om wet- en regelgeving te introduceren die er in elk geval voor zorgen dat de cryptocurrencies minder handig zijn voor criminelen. Het anonieme handelsmodel heeft van de cryptocurrencies een aantrekkelijke en zeer lucratieve betaalmethode voor cybercriminelen gemaakt.

Minder fijn voor criminelen

De voorstellen die volgens IT Pro overwogen worden, zouden de bitcoin minder interessant moeten maken voor criminelen. Zo moeten bedrijven die de bitcoinhandel mogelijk maken, alle verdachte activiteiten melden bij betreffende overheden. De regels worden als de overheden hun zin krijgen meteen in de hele Europese Unie ingevoerd.

Dat zou mogelijk volgend jaar al zo kunnen zijn. De digitale munten zijn nu zo interessant omdat betalingen in principe niet te traceren zijn. Zo is het relatief eenvoudig om in bijvoorbeeld drugs, wapens of gestolen persoonlijke informatie te handelen.  Ook blijkt de bitcoin erg interessant te zijn onder cybercriminelen.

De laatste maanden zagen we meerdere ransomware-aanvallen, waaronder WannaCry in mei, waarbij mensen hun systemen vrij konden kopen door bitcoin over te boeken. Precies dat maakt het nodig voor regeringen om beter toezicht te houden op de bitcoin. De Amerikaanse overheid nam onlangs al soortgelijke stappen, door Coinbase te dwingen gegevens van investeerders te overhandigen aan de belastingdienst.

Koerswisselingen

De bitcoin wordt ook steeds populairder bij reguliere investeerders. Dit jaar nam de waarde van de virtuele munt al met meer dan 1.000 procent toe. Vandaag was de munt even 11.800 dollar waar, maar op dit moment staat de waarde op 11.120 dollar.