2min

Tags in dit artikel

, ,

Er is een nieuwe manier bijgekomen om te beleggen in bitcoins, namelijke de zogeheten futures. Dit zijn contracten waarbij producten, in dit geval de bitcoin, tegen een vooraf vastgestelde prijs voor een bepaalde datum worden gekocht. Het Amerikaanse Chicago Board Options Exchange (CBOE) maakt dit mogelijk, wat ertoe leidde dat de valuta wederom omhoog ging. Inmiddels is de bitcoin op sommige handelshuizen te koop voor bijna 17.000 dollar.

Een bitcoin-future deed in de nacht van zondag op maandag zijn intreden en wordt ook wel gezien als de eerste stap richting de traditionele financiële sector. Hier worden dergelijke contracten vaker verhandeld, bijvoorbeeld bij de handel in grondstoffen. Het idee is dat kopers en verkopers zich meer kunnen indekken tegen prijsschommelingen, iets wat een veelgehoord kritiekpunt op de populaire digitale munt is.

Reacties

De lancering van de bitcoin-future zorgde direct voor interesse, aangezien ook deze effecten meer dan 20 procent meer waard werden na lancering. Er wordt dan ook gehoopt dat de futures voor een bredere acceptatie van de valuta zullen zorgen. Bij de lancering waren de contracten dusdanig gewild dat de website van CBOE tijdelijk niet bereikbaar was.

Toen de handel in bitcoin-futures begon gold er voor een contract van een maand een prijs van 15.460 dollar (13.109 euro). Daarna werd al een waarde genoteerd van 18.140 dollar. Ook een bitcoin zelf profiteerde van de nieuwe mogelijkheid. Zo is de munt op het moment van schrijven op CoinMarketCap nog 100 dollar verwijderd van de 17.000 dollar. Donderdag bereikte de bitcoin nog de grens van 15.000 dollar.

Nog meer groei aanstaande?

Ondanks de kritiek op de munt zijn er ook personen die optimistisch zijn over de ontwikkeling. Volgens voormalig Fortness hedge-fonds manager Michael Novogratz kan de waarde nog veel hoger worden. In gesprek met CNBC geeft Novogratz aan dat de bitcoin tegen het einde van 2018 wel eens 40.000 dollar waard kan zijn. De tweede cryptomunt, ethereum, kan ook wel eens drie keer zoveel waard zijn.