2min

De bitcoin is door de grens van de 15.000 dollar gebroken. Een opmerkelijke mijlpaal, want net een week geleden was de virtuele munt nog maar net 10.000 dollar waard. Daarmee is de vraag vooral waar het eindigt de komende tijd, want ondanks lichte koerswisselingen, stijgt de waarde vooral.

De mijlpaal werd vanochtend nog bereikt, meldt financieel persbureau Bloomberg. Sinds de munt de grens van 10.000 dollar bereikte, wordt er onderhand elke dag wel een nieuwe recordhoogte bereikt.

Grote wisselingen in waarde

De koers van de bitcoin verandert constant. De virtuele munt was een maand geleden nog iets meer dan 7.000 dollar waard en daalde in de dagen daarna naar iets minder dan 6.000 dollar. Dat was rond 13 november het geval, waarna de bitcoin alleen maar in waarde steeg. Op 28 november was de digitale munt voor het eerst 10.000 dollar waard.

De waardestijging is interessant, want eerder vandaag werd volgens persbureau Reuters bij Nicehash een bedrag van 4700 bitcoin gestolen. Dat heeft een totale waarde van 57 miljoen euro, waarmee de munt even onder druk kwam te staan. Ondertussen is het vertrouwen van beurshandelaren weer helemaal hersteld en stijgt de waarde alleen maar.

Daarmee lijkt het erop hedgefonds-manager Michael Novogratz wel eens bewaarheid kunnen worden. Hij meldde tegenover CNBC dat de bitcoin tegen eind 2018 wel eens 40.000 dollar waard zou kunnen zijn. De grote vraag lijkt op dit moment dan ook te zijn wanneer die grens bereikt wordt.

Overigens is er tegenwoordig ook al een dienst die je waarschuwt in het geval van een grote waardewisseling van de bitcoin. Daarvoor moet je naar de Bitcoin Bubble Burst surfen, een dienst die gebruik maakt van machine learning om te voorspellen wat de waarde van de virtuele munt gaat doen.