2min Analytics

Draadloze oplossing verbetert de veiligheid van XP

Draadloze oplossing verbetert de veiligheid van XPVanaf vandaag is er voor Microsoft Windows XP een gratis download beschikbaar voor de ondersteuning van Wi-Fi Protected Access (WPA), een nieuwe op standaarden gebaseerde oplossing ter beveiliging van draadloze netwerken. Deze oplossing is afkomstig van de Wi-Fi Alliance en is bedoeld als vervanging van de Wired Equivalence Privacy (WEP) standaard. WPA zorgt voor een robuustere methode voor gegevensversleuteling en netwerkauthenticatie.

Wi-Fi Protected Access verbetert de beveiliging op twee punten: gegevensbeveiliging en gebruikersauthenticatie. WPA biedt een oplossing voor de bestaande cryptografische zwakte en genereert en distribueert automatisch encryptiesleutels. De gegevens worden met een unieke sleutel volledig versleuteld, waardoor de beveiliging sterk verbetert. Ook controleert de oplossing de integriteit van de gegevens, zodat een aanvaller de informatiepakketjes die worden overgezonden niet kan veranderen. Daarnaast verbetert WPA de authenticatie op ondernemingsniveau door elke gebruiker op het eigen netwerk te authenticeren en tegelijk te verhinderen dat deze gebruikers op een ander draadloos netwerk terecht kunnen komen.

Wi-Fi Protected Acces is een stap naar 802.11i, een standaard die wordt ontwikkeld door de Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) Standards Working Group for Wireless Local Area Networks. Microsoft heeft samengewerkt met een aantal leden van de de Wi-Fi Alliance om ervoor te zorgen dat Windows XP-gebruikers WPA kunnen toepassen en naadloos kunnen overstappen op 802.11i op het moment dat deze standaard beschikbaar komt.

Draadloze oplossing verbetert de veiligheid van XP Gartner Dataquest voorspelt dat de penetratie van draadloze netwerken voor zakelijke mobiele PC’s zal toenemen van 9 procent in 2000 tot bijna 50 procent tegen het einde van 2003 en dat dit percentage in 2007 boven de 90 procent uit zal komen. Verder adviseert Gartner (‘Wireless LAN Security Q&A’, 13 november 2002) ondernemingen die al met WLA-producten werken om, zodra beschikbaar, op Wi-Fi Protected Access-versies van deze producten over te stappen. Doordat WPA met producten die nu op de markt zijn kan samenwerken, zijn deze versies direct bruikbaar. De Windows XP upgrade die Wi-Fi Protected Access ondersteunt is als gratis download beschikbaar voor zowel zakelijke gebruikers als thuisgebruikers op: Microsoft.com