2min

Tags in dit artikel

, , ,

Microsoft heeft 250.000 dollar uitgeloofd voor de informatie die leidt tot de arrestatie van de schrijvers van de Conficker-worm.

Bovendien gaat de softwaregigant samenwerken met de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, DNS-beheerders en beveiligingsonderzoekers om de door de worm gebruikte domeinen onschadelijk te maken.

Conficker, ook wel bekend als Downadup, heeft miljoenen Windows-pc’s geïnfecteerd. Microsoft maakt zich zorgen over de eventuele gevolgen die de uitbraak kan hebben, tot nog toe is er namelijk nog niets met de Windows-pc’s gedaan maar dat kan veranderen.

Microsoft meent dat een nauwere samenwerking nodig is tussen verschillende partijen om nieuwe cyberdreigingen zo snel mogelijk het hoofd te bieden. "Door onze expertise te combineren met die van de bredere gemeenschap kunnen we onze grenzen verleggen en mensen wereldwijd beter beschermen", aldus George Stathakopoulos, directeur van de Trustworthy Computing Group bij Microsoft.

Naast Microsoft werken ook NeuStar, VeriSign, CNNIC, Afilias, Public Internet Registry, Global Domains International Inc., M1D Global, AOL, Symantec, F-Secure, ISC, onderzoekers van Georgia Tech, The Shadowserver Foundation, Arbor Networks en Support Intelligence met elkaar samen.

De Conficker-worm wordt door Microsoft beschouwd als een ernstig misdrijf en het wil met de beloning van een kwart miljoen dollar de autoriteiten een handje helpen. Vanwege de wereldwijde dreiging kan iedereen in aanmerking komen voor het tipgeld.

Eerder plaatste Microsoft al een bedrag op het hoofd van de schrijver van de Sasser-worm. De Duitse tiener verantwoordelijk voor de worm werd uiteindelijk door klasgenoten verraden. Toen werd eveneens 250.000 dollar beloofd.