2min

Tags in dit artikel

, , ,

Het Nederlandse BrainCreators heeft tijdens CES de haveninspecteur SEAGULL aangekondigd. De oplossing gebruikt AI om inkomend en uitgaand scheepsverkeer te observeren.

BrainCreators heeft inmiddels meerdere inspecteurs ontwikkeld die AI toepassen voor patroonherkenning. Zo spraken we het bedrijf eerder over INSPECH, welke ingezet kan worden voor het inspecteren van wegen om schades op te sporen. De AI van BrainCreators wordt toegepast op beelden en weet wat ‘normaal’ is. Mochten er afwijkingen waargenomen worden, dan kan een inspecteur van BrainCreators alarm slaan.

Wat doet SEAGULL?

SEAGULL werkt op een vergelijkbare manier door automatisch scheeptypes te herkennen, de snelheid van passerende schepen te meten en in- en uitgangstijden te registreren. Een dashboard biedt operators een overzicht van activiteiten, met details over scheepstypes, data, tijdstippen, vaarrichtingen en snelheden.

Bij het overtreden van regels alarmeert SEAGULL operators. Door deze inspectiemethode kan de operator direct actie ondernemen. Denk aan vroegtijdig ingrijpen bij verdachte activiteiten. De inspecteur moet mede daardoor de maritieme veiligheid waarborgen.

De haveninspecteur beschikt ook over een heatmap. Met de map is het de bedoeling om een beter visueel inzicht te realiseren in welk deel van het water het meest gevaren wordt. De functie maakt het mogelijk trends en analyses te maken, zodat ze bijvoorbeeld maatregelen kunnen nemen om afwijkende vaarbewegingen te detecteren.

Verder houdt SEAGULL automatisch een logboek bij. Hierop worden alle ontwikkelingen bijgehouden, voor het evalueren van situaties.

Waarom is het nuttig?

Volgens BrainCreators-CEO Jasper Wognum is de inspectie van SEAGULL iets waar havens op zoek naar zijn. Het bedrijf stelt op basis van onderzoek dat beveiligingsmedewerkers na het kijken van 20 minuten naar beeldschermen 95 procent van alle zichtbare activiteiten missen. Bovendien worden niet alle havens 24 uur per dag in de gaten gehouden. Het opent de deur voor ongewenste activiteiten in havens.

De haven van Scheveningen ziet het nut van SEAGULL in. Het werkte mee aan de ontwikkeling van de haveninspecteur en maakt vanaf januari 2023 gebruik van het registratiesysteem. De gemeente Den Haag wilde meer zicht krijgen op het vaarverkeer in de haven van Scheveningen. Voorheen werd alleen beroepsvaart geregistreerd.

CES 2023

De Consumer Electronics Show (CES) vindt dit jaar van 5 tot en met 8 januari plaats in Las Vegas. Tijdens het evenement presenteren duizenden bedrijven nieuwe en aankomende producten. Techzine doet verslag. Op deze pagina vind je een overzicht van belangrijk nieuws.