2min

Goed nieuws voor Microsoft; analisten voorspellen dat het marktaandeel van Windows Phone in West-Europa volgend jaar zal stijgen naar 12,3 procent. Dit succes zou voor een groot deel te danken zijn aan de samenwerking met de Finse telecomfabrikant Nokia.

Momenteel reikt het marktaandeel van Microsoft Windows Phone niet verder dan ongeveer 6 procent. Door de introductie van Windows Phone Mango en de samenwerking met Nokia zal dat aandeel volgend jaar in West-Europa verdubbelen, aldus de analisten.

Analisten en marktvolgers vermoeden dat Nokia morgen op de jaarlijkse Nokia World conferentie de eerste smartphones met Windows Phone Mango zal lanceren.

Nokia probeert al enige tijd door te breken op de smartphonemarkt om zo de concurrentie met Google en Apple aan te gaan. Nokia probeerde dit in eerste instantie met het eigen besturingssysteem Symbian, maar wist hiermee geen succes te behalen. Na alle opties overwogen te hebben ging Nokia een samenwerkingsverband aan met Microsoft en het Windows Phone besturingssysteem.

Niet alleen Nokia zal van deze samenwerking profiteren. De analisten van Strategy Analytics voorspellen dat er volgend jaar 117 miljoen smartphones verkocht zullen worden in West-Europa. Microsofts besturingssysteem Windows Phone zal hiervan het meest profiteren. "Door de groeiende steun van hardwareleveranciers zoals Nokia zal Microsoft na Android en iOS het grootste marktaandeel behalen op de markt voor mobiele besturingssystemen", aldus analist Neil Mawston.

De analisten van Strategy Analytics verwachten dat Android en iOS volgend jaar een martkaandeel van respectievelijk 44 procent en 23 procent zullen behalen in West-Europa.

Microsoft zal volgens Mawston nog wel tegen een aantal problemen aanlopen. Zo is er nog maar weinig ondersteuning voor dual-core smartphones, heeft Windows Phone Marketplace nog maar een klein aanbod aan apps en het imago van het nieuwe besturingssysteem kan bij consumenten besmeurd zijn door nare ervaringen in het verleden. Microsoft zal zijn beste beentje moeten voorzetten om in West-Europa te slagen.

Of de analisten gelijk krijgen valt nog te bezien, Windows Phone werd ook door onze redactie weliswaar goed ontvangen, maar Nokia heeft nog geen toestel uitgebracht met Windows Phone, die moeten de hoge verwachtingen van de analisten eerst nog waar zien te maken.