1 min

Anti-malware bedrijf Sophos heeft een nieuw botnet ontdekt. Het botnet in kwestie infecteert Windows computers met de ZeroAccess malware en kan op maximale capaciteit 100.000 dollar per dag opleveren voor de cybercriminelen. Inmiddels bestaat het botnet uit meer dan 9 miljoen computers wereldwijd.

De ZeroAccess malware is zeer lastig te verwijderen en is actief op zowel 32- als 64-bit systemen. Sophos ontdekte dat de malware op 9 miljoen computers is geïnstalleerd, waarvan 1 miljoen computers actief hun bijdragen leveren aan het botnet.

Computers over de hele wereld zijn geïnfecteerd met de malware. Sophos geeft aan dat IP-adressen uit 198 landen zijn waargenomen. ZeroAccess dat een peer-to-peer netwerk gebruikt om configuratie- en opdrachtbestanden te downloaden kan door de beheerders van het botnet gebruikt worden om verschillende taken uit te voeren. Met name moet er gedacht worden aan klikfraude en het zoeken naar bitcoins, een virtuele geldeenheid.

De meeste computers zijn op dit moment besmet in de Verenigde Staten maar elke dag komen er gemiddeld 150.000 nieuwe computers bij. Het botnet kan daarmee zeer grote vormen aannemen als het niet wordt gestopt. Sophos heeft een zeer uitgebreid rapport gepubliceerd over dit nieuwe botnet.