1 min

Microsoft heeft de handen ineengeslagen met Europol, de FBI en enkele technische organisaties om de strijd aan te gaan met het grote ZeroAccess-botnet. Circa twee miljoen computers zouden hier wereldwijd mee besmet zijn

Twee jaar geleden werden de eerste gevallen van besmetting van computers met door de zogenaamde ZeroAccess-malware gemeld. Deze kwaadaardige software vormt samen met andere geïnfecteerde computers een botnet. Dit netwerk wordt door kwaadwillenden aangewend om bijvoorbeeld naar Bitcoins te delven, of om klikfraude te plegen. Met dergelijke praktijken zouden criminelen enorm veel geld verdienen.

Momenteel zouden er zo’n twee miljoen computers wereldwijd onderdeel uitmaken van het ZeroAccess-botnet. Volgens Microsoft zouden adverteerders voornamelijk door klikfraude vanuit het botnet maandelijks zo’n 2 miljoen euro mislopen. ZeroAccess richt zich op vrijwel alle grote zoekmachines, waaronder Bing, Google en Yahoo.

Microsoft’s beveiligingsexpert Richard Domingues Boscovich verklaart: "ZeroAccess is één van de meest hardnekkige botnets die momenteel actief is en is ontwikkeld om lang actief te blijven. Cybercriminelen kunnen op afstand dit botnet aansturen, dat bestaat uit tienduizenden andere computers die door middel van een peer-to-peer-verbinding met elkaar in contact staan."

Computers kunnen worden geïnfecteerd met ZeroAccess door het bezoeken van een malafide website. Hier kan ZeroAccess zich in de vorm van een Trojaans paard ongezien in het systeem nestelen. Volgens Microsoft zal de actie tegen het botnet deze flink verzwakken, maar niet volledig uitroeien. Op de website van de softwaregigant wordt informatie gegeven over hoe de computer te bevrijden is van het botnet (link).