Als het aan Mark Zuckerberg ligt, bevindt de sociale netwerksite Facebook zich over tien jaar nog altijd aan de top. Dat verkondigde het Facebook-icoon tijdens het uit de doeken doen van een meerjarenplan voor de sociale netwerksite.

Uit de recentelijk gepresenteerde cijfers blijkt dat Facebook op maandelijkse basis zo’n 1,23 miljard bezoekers bedient. Dit is een toename van zestien procent in vergelijking met een jaar geleden. Tevens blijken de inkomsten uit advertenties het afgelopen kwartaal met 65 procent te zijn toegenomen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Behalve de presentatie van de kwartaalcijfers, zette Facebook’s CEO Mark Zuckerberg ook de plannen uiteen voor de komende tien jaar. Hierbij onderscheidde hij drie verschillende fases, onderverdeeld in een drie-, vijf- en tienjarenplan.

Gedurende de komende drie jaar verwacht Zuckerberg een explosieve groei in de gemiddelde opbrengsten per gebruiker, zelfs in het geval van een toename van ‘slechts’ een paar honderd miljoen gebruikers. De stijging in inkomsten zal voornamelijk te danken zijn aan meer gerichte en relevante advertenties.

In een periode van circa vijf jaar hoopt Facebook de mogelijkheden van de Graph Search-functie verder te benutten om een nieuwerwetse zoekmachine te creëren. Het investeren in onder ander kunstmatige intelligentie zal hier een bijdrage aan kunnen leveren. Zuckerberg geeft echter aan dat er meerdere jaren nodig zijn voor het neerzetten van een dergelijke intelligente zoekmogelijkheid. Deze functie moet uitgebreide mogelijkheden bieden om te zoeken door de biljoenen berichten, foto’s en andere content op Facebook.

Het belangrijkste doel dat Facebook in een tijdsbestek van tien jaar wil realiseren is het wereldwijd verspreiden van het internet. Hierbij zal tweederde van de wereldbevolking die momenteel hier nog niet over beschikt, worden voorzien van een internetaansluiting. Facebook werkt aan dit project genaamd Internet.org in samenwerking met enkele grote fabrikanten, waaronder Ericsson, MediaTek, Qualcomm en Samsung.