De Russische overheid heeft besloten de blokkade van LinkedIn door te zetten, vorige week was al duidelijk dat die intentie er lag, maar nu hebben de providers ook instructies ontvangen om het zakelijke sociale netwerk te blokkeren. De reden voor de blokkade is het feit dat de gebruikersdata buiten Rusland wordt opgeslagen.

Het is een opvallende zet van de Russische overheid want LinkedIn is zeker niet het enige sociale netwerk dat zijn data opslaat op servers buiten Rusland. Facebook en Twitter hebben ook geen hostinglocatie in Rusland en hosten de data waarschijnlijk ergens in Europa, net zoals LinkedIn dat doet, die netwerken zijn echter nog gewoon bereikbaar.

Het lijkt erop dat de overname van LinkedIn door Microsoft er ook iets mee te maken heeft, ook al is die overname nog niet goedgekeurd door de autoriteiten en moet die dus nog daadwerkelijk gaan plaatsvinden. De Russen zijn de laatste jaren erg kritisch op Microsoft, volgens de Russen werkt de techgigant uit Redmond nauw samen met de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Voor Russen die veel gebruik maken van LinkedIn is het sociale netwerk nu alleen nog bereikbaar via omwegen, bijvoorbeeld door gebruik van een VPN-server die zich niet in Rusland bevindt. LinkedIn heeft inmiddels gereageerd door te stellen dat het teleurgesteld is over de blokkade. Of LinkedIn bereidt is een hostinglocatie in Rusland op te tuigen om deze blokkade weer ongedaan te maken is nog onduidelijk.

Of de blokkade permanent is zal ook nog moeten blijken, in het verleden heeft Rusland wel vaker websites geblokkeerd, die werden later gewoon weer beschikbaar gemaakt. Het zal ook afhankelijk zijn hoeveel Russen er gaan klagen bij overheidsinstanties over de blokkade.