2min

LinkedIn heeft zijn deal met Microsoft nog maar net beklonken, maar het eerste probleem doet zich voor. De Russische overheid is van plan om de netwerksite helemaal te blokkeren. Dat komt omdat het zich niet zou houden aan de databeschermingsregels van het land. De beslissing van de rechter kan ook grote gevolgen hebben voor Facebook en Twitter.

Dit meldt de New York Times op basis van een uitspraak van de rechtbank in Moskou. Het zakelijke sociale netwerk wordt sinds gisteren geblokkeerd, maar kan nog in hoger beroep gaan tegen deze beslissing. De beslissing van de Russische rechter komt voort uit een nieuw ingevoerde wet in Rusland. Bedrijven mogen enkel nog persoonlijke gegevens van Russische staatsburgers opslaan, zolang dat gebeurt op servers die zich in Rusland bevinden.

De Times merkt in zijn bericht op dat ook Facebook en Twitter zich niet houden aan die wetgeving. Het is niet zeker waarom LinkedIn als eerste gekozen is, maar het zou iets te maken hebben met de relatie tussen Microsoft en de Russische overheid. De overheid daar probeert namelijk software van Microsoft te vervangen en is van mening dat het bedrijf samenwerkt met de Amerikaanse overheid.

Wereldwijd heeft LinkedIn op dit moment 467 miljoen gebruikers. Daarvan komen er 5 miljoen uit Rusland. De beslissing heeft dus een relatief kleine impact op het bedrijf. Maar in een statement laat LinkedIn weten dat “de beslissing van de Russische rechtbank het potentieel heeft om toegang tot LinkedIn te blokkeren voor de miljoenen leden die we in Rusland hebben en de bedrijven die gebruik maken van LinkedIn om te groeien.”

LinkedIn heeft laten weten dat het een ontmoeting wil hebben met de waakhond van Rusland, Roskomnadzor, om te zoeken naar oplossingen.