Volgens het Amerikaanse BlueFin Research Partners gaat het nog niet zo lekker met de productie van de nieuwe Apple-chips door TSMC. Het Taiwanese bedrijf is overgestapt op het produceren van 10nm-chips, waaronder voor Apple, maar de huidige yields liggen nog veel te laag voor massaproductie.

Volgens het onderzoeksbureau heeft TSMC de afgelopen drie jaar veel succes gehad met de 20nm, 16nm en 16nm FinFet-procedé, die allemaal zijn gebruikt voor de productie van iPhone-chips, de Apple A8, A9 en A10. Voor de 10nm-chips van TSMC wordt het succes misschien minder groot, de yields zijn nog steeds onder de 50 procent, dat betekent dat ruim de helft van de geproduceerde chips zo de vuilnisbak in kunnen.

TSMC heeft volgens het onderzoeksbureau nu besloten om kleine batches te gaan produceren van de Apple A11, om te testen hoe de yields verbeterd kunnen worden. De bedoeling is dat na het eerste kwartaal er elke maand minimaal 20.000 wafers geproduceerd kunnen worden van de Apple A11. Hetzelfde geldt voor de Apple A10X-chip, die worden ook op 10nm geproduceerd en zullen worden gebruikt in een nieuwe Apple iPad Pro. Hiervoor moet TSMC zo’n 7500 wafers per maand gaan produceren.

De uiteindelijke massaproductie voor de volgende iPhone-generatie zal nog flink moeten worden opgevoerd om aan alle vraag te voldoen. Daarbij kan TSMC eigenlijk geen problemen gebruiken want de bestellingen van Apple zorgen ervoor dat de ontwikkeling van 10nm grotendeels terug verdiend kan worden. Tot eind april zullen yields onder de 50 procent geen probleem zijn, daarna gaat het wel invloed hebben op de winstgevendheid van TSMC. Eind april moet de echte massaproductie van de chip worden gestart. Het bedrijf heeft dus nog een aantal maanden om de problemen op te lossen en de yields omhoog te krijgen.