2min

Volgens de laatste berichten van analisten zou Apple hebben besloten om de chipproductie weer volledig over te hevelen naar TSMC. Hierdoor komt Samsung weer met lege handen te staan qua bestellingen voor nieuwe chips. TSMC zou de productie van de iPhone 7-chip volledig voor zijn rekening gaan nemen omdat zij een chip kunnen leveren die nog energiezuiniger zou zijn.

Apple wisselt zo’n beetje elk jaar van leveranciers en ook volgend jaar gaan er weer de nodige veranderingen plaatsvinden, als we tenminste de analisten Steven Pelayo en Lionel Lin van HSBC mogen geloven. Apple produceert namelijk geen enkel product zelf, maar koopt alle onderdelen in en laat deze vervolgens assembleren door Foxconn.

Voor volgend jaar zou TSMC het beste aanbod hebben gedaan zij kunnen de beste chip leveren tegen de juiste prijs, waardoor Samsung achter het net gaat vissen. Voor Samsung is het mislopen van de bestellingen van Apple wel een grote aderlating op hun omzetprognose. Samsung heeft vorig jaar al aangegeven dat het meer fabrikanten van chips wil gaan voorzien, waarschijnlijk om ervoor te zorgen dat dit soort situaties minder invloed hebben.

Samsung levert echter pas aan een paar partijen chips, de echt grote fabrikanten op de Europese markt werken nog niet met Exynos-chips van Samsung. Dat gaat in 2016 mogelijk veranderen.

Apple kiest nu voor TSMC, wat betekent dat deze chipfabrikant een van de belangrijkste leveranciers wordt van het bedrijf uit Cupertino. Op dit moment zou TSMC ook al volledig de Apple A9X-chip voor de iPad Pro produceren. Daar komt de Apple A10-chip dus waarschijnlijk bij in 2016.