2min Devices

Apple-leverancier TSMC komt begin 2019 met eerste 5nm-chips

Apple-leverancier TSMC komt begin 2019 met eerste 5nm-chips

Vandaag heeft TSMC-topman Mark Liu bekendgemaakt dat hij verwacht dat zijn bedrijf in de eerste helft van 2019 kan beginnen met de productie van 5 nanometer chips. Daarnaast heeft het bedrijf flink wat onderzoekers aan het werk gezet, om te werken aan de ontwikkeling van 3 nanometer chips.

“We hebben 6.000 medewerkers gezet op de ontwikkeling van 5 nanometer processortechnologie en zijn erg optimistisch over de ontwikkeling van 3 nanometer chips, maar dat zal nog wat tijd kosten,” aldus Liu, zoals geciteerd op Patently Apple. “Voor 3 nanometer hebben we een paar honderd mensen aan het werk gezet.”

Als alles volgens plan gaat, is TSMC, hofleverancier van onder meer Apple, de eerste chipfabrikant die met geavanceerde 5nm chips komt. Dat zal het bedrijf helpen om een sterke concurrentiepositie te behouden tegenover zijn twee grote rivalen – Intel en Samsung Electronics. Op dit moment heeft de Taiwanese onderneming een marktaandeel van 55 procent en levert het vooral technologie voor de iPhone 7, dat zijn 16nm chips gebruikt.

De verwachting is dat TSMC ook de productie van de iPhone 8 zal verzorgen, waarin Apple 10nm chips van het bedrijf zou gebruiken. Des te kleiner de chip, des te geavanceerder de gebruikte techniek. Uiteraard wordt het ook steeds ingewikkelder om ze geproduceerd te krijgen.

Uit de roadmap van TSMC blijkt dat het bedrijf de komende tijd alsmaar meer geld uitgeeft aan R&D. Verwacht wordt om in 2018 de eerste chips van 7nm te kunnen produceren, waarna het bedrijf begin 2019 denkt al die 5nm chips te kunnen leveren. De hoop van TSMC is dat het vooral chips aan Apple, Huawei en MediaTek kan blijven leveren en daarmee deze plannen kan betalen.