Microsoft werkt aan Windows 10 Cloud-editie

Microsoft heeft een nieuwe versie van Windows 10 in ontwikkeling, het gaat om de Windows 10 Cloud-editie, dit blijkt uit de broncode en het register van nieuwe Windows 10-insiders builds. De grote vraag is natuurlijk wat deze Windows 10 Cloud-editie te bieden heeft ten opzichte van andere versies. Volgens bronnen bij Microsoft heeft het niks te maken met Azure of Office 365.

Als je aan de gemiddelde IT’er vraagt wat Windows 10 Cloud-editie zal zijn, dan zal hij waarschijnlijk aangeven dat het mogelijk iets met Azure te maken heeft of met Office 365, wellicht een Windows 10-versie via een abonnementsmodel. Bronnen bij Microsoft laten echter weten dat het niets van dit alles is. Uit de broncode blijkt overigens dat er een Windows 10 Cloud-versie komt maar ook een Windows 10 CloudN-versie, kort samengevat zonder mediaspeler.

Volgens bronnen bij Microsoft gaat het over een extreem gelimiteerde versie van Windows 10 die vergelijkbaar zal zijn met Chrome OS. Microsoft gaat voor goedkope laptops en mogelijke ook andere form-factors, deze cloudversie introduceren, gebruikers krijgen dan een systeem met beperkte opslagcapaciteit (waarschijnlijk 32 of 64GB) en kunnen binnen deze Windows-versie alleen apps installeren uit de Windows Store, de zogenaamde Universal Windows Platform-apps. Het is op deze systemen straks dus niet mogelijk om Office 2016 of Adobe Photoshop te installeren.

Deze versie gaat dus min of meer vergelijkbaar zijn met Windows RT en Windows 8.1 met Bing, waarbij de installatie van desktop-applicaties ook onmogelijk was. Deze nieuwe Windows-versie heeft dus eigenlijk maar heel weinig met de cloud te maken. Wellicht dat Microsoft ervoor kiest om alle gebruikers- en appdata op te slaan in OneDrive, op die manier komt de term cloud toch nog ergens terug.

Als Microsoft dit voorjaar de Windows 10 Creators Update introduceert gaan we er vast achter komen wat Windows 10 Cloud precies is.