Qualcomm heeft een 5G-dataconnectie gerealiseerd door een Snapdragon X50 5G modem-chipset te gebruiken. Dat maakte het bedrijf bekend tijdens een presentatie op zijn 4G/5G Summit. Qualcomm beweert dat het hiermee ’s werelds eerste 5G-verbinding met een dergelijke chipset voor mobiele apparaten bereikt.

De Snapdragon X50 kan gigabit snelheden en verbinding op de 28 GHz mmWave radiofrequentieband realiseren. Cristiano Amon, executive vice president van Qualcomm, noemt de prestatie een testament voor het bedrijf zijn leiderschap in 5G en uitgebreide expertise van mobiele connectiviteit. De prestatie moet de nieuwe generatie verbindingstechnologie aandrijven en de levering van 5G NR mobiele apparaten versnellen. In een video onderaan dit bericht toont het merk zijn mijlpaal.

Inspanningen Qualcomm

Tegelijkertijd presenteert Qualcomm zijn eerste eigen 5G-smartphone om componentfabrikanten te helpen. Met de telefoon kunnen zij de verbindingstechnologie testen en optimaliseren binnen de kracht en vorm-factor van een smartphone. Nieuwe 5G-technologieën zullen werken op spectrumbanden boven 24 GHz. Zo wordt extra snelle datasnelheid en -capaciteit ten opzichte van de huidige standaard gehaald.

Qualcomm kondigde vorig jaar als eerste bedrijf een 5G modem-chipset aan. Twaalf maanden na de aankondiging realiseert het merk dus daadwerkelijk de verbinding. Anderzijds benadrukt Qualcomm op meerdere manieren zijn steentje bij te dragen aan de definitieve lancering van 5G. Hieronder vallen onder meer fundamenteel onderzoek en uitvindingen, standaard instellingen voor 3GPP en ontworpen sub-6 GHz en mmWave 5G NR prototype systemen.

Beschikbaarheid

Het is de bedoeling dat er in de eerste helft van 2019 een commerciële lancering van de Snapdragon X50 5G NR modem-familie voor smartphones en netwerken plaatsvindt. Daarmee houdt Qualcomm zich aan een uitspraak van CEO Steven Mollenkopf van medio september. Toen gaf de directeur namelijk aan dat de eerste commerciële apparaten met 5G in 2019 op de markt verschijnen. De toenemende vraag van consumenten en bedrijven zorgen volgens de CEO voor een versnelling, aangezien er eerst nog van 2020 uitgegaan werd.