‘Microsoft Office 365 groeit verder in Europa, al blijven er beveiligingszorgen’

Het gebruik van de Microsoft Office 365 kantoorsuite door Europese bedrijven gebeurt in toenemende mate. Tegelijkertijd zorgen recente cyberaanvallen voor vraagtekens over de beveiliging die nog verdere adoptie van de cloudoplossing in de weg staan. Dat blijkt uit onderzoek van Barracuda Networks, waarover het bedrijf in een persbericht schrijft.

Voor de studie met de naam Office 365 Adoption Survey: Drivers, Risks, and Opportunities werd wereldwijd onderzoek onder 1100 organisaties verricht. Het doel is om trends met betrekking tot het gebruik van Microsoft Office 365 in kaart te brengen. Ook wordt onderzocht welke factoren van invloed zijn op de beslissingen om te migreren of juist bij een bestaande oplossing te blijven.

Eén van de opvallendste onderzoeksresultaten is een toename van 50 procent in het gebruik van Office 365 ten opzichte van een soortgelijke Barracuda-studie uit 2016. Daardoor maakt nu 62 procent van de bedrijven gebruik van de Microsoft-dienst. Bedrijven die Office 365 niet gebruiken, overwegen dat in de toekomst wel te doen. Van deze groep denkt 40 procent eraan, terwijl dat percentage in de Verenigde Staten op 49 ligt.

Beveiligingszorgen

De zorgen rondom de beveiliging wordt als belangrijkste reden genoemd om niet naar Office 365 in de cloud te migreren. Van de Europese bedrijven geeft 32 procent dit aan, evenveel als in Amerika. Een no-cloud beleid is voor 28 procent de reden om niet voor de technologie te kiezen. Dat is een stuk minder dan in Amerika het geval is.

Voor 90 procent van de ondervraagde bedrijven was ransomware het grootste beveiligingsprobleem. Bijna de helft liep al eens tegen een dergelijke infectie aan, terwijl drie procent ook daadwerkelijk betaalde. Het meestgebruikte aanvalskanaal (70 procent) is e-mail. Aanvallen via web (18 procent) en het netwerk (twaalf procent) komen een stuk minder voor.

Tot slot laat het onderzoek ook zien dat er zorgen zijn over phishing, spear phishing, identiteitsvervalsing en aanvallen via social engineering. Van de deelnemers maakt 41 procent zich hier zorgen over. Slechts 41 procent van de bedrijven gebruikt een oplossing van een derde partij om zich tegen dergelijke aanvallen te weren.