Microsoft heeft een beter kwartaal achter de rug dan in eerste instantie verwacht werd. In de cijfers die het bedrijf vrijgaf, zien we dat de vraag naar zakelijke clouddiensten toenam, en dat de softwarezaken voor pc’s stabiliseerden. Daardoor kon het bedrijf de afgelopen drie maanden een omzet van 24,5 miljard dollar (21,05 miljard euro) boeken.

Onder CEO Satya Nadella werd enkele jaren geleden een nieuwe richting ingeslagen. Daaronder bevinden zich producten als Office 365, Dynamic 365 en clouddienst Azure. Dat die nieuwe richting de juiste keuze was voor het bedrijf blijkt wel uit de kwartaalcijfers die Microsoft gisteren publiceerde.

De omzet van Microsoft groeide afgelopen kwartaal met 12 procent ten opzichte van een jaar eerder. Die kwam daarmee uit op 24,5 miljard dollar en dat is meer dan verwacht werd. Analisten gingen uit van 23,56 miljard dollar. De winst over het derde kwartaal bedroeg 6,6 miljard dollar (5,7 miljard euro), een stijging van 16 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Cloud, cloud, cloud

Omzet uit de cloudzaken namen het afgelopen kwartaal met maar liefst 14 procent toe. Daarmee kwamen die resultaten ook hoger uit dan oorspronkelijk door analisten verwacht werd. Microsoft kon namelijk een omzet van 6,92 miljard dollar noteren in de cloudtak, meer dan de voorspelde 6,7 miljard dollar.

De cijfers waren op veel vlakken erg goed: zo groeide de omzet uit de zakelijke variant van Office 365, een maandelijkse abonnementsdienst, met 42 procent. De consumentenversie was goed voor een omzetgroei van 12 procent. Verder gaat het met serverproducten nog vel beter: de omzet uit Azure steeg met 90 procent ten opzichte van en jaar eerder.

Dankzij die gigantische groeicijfers, heeft Microsoft zijn eerder gestelde doelen ruimschoots gehaald. In 2015 maakte Microsoft nog bekend dat het in 2018 een jaaromzet van 20 miljard dollar uit de cloudproducten wilde behalen. Het bedrijf heeft dat doel nu al gehaald en zit op 20,4 miljard dollar per jaar.

Hardware en software

De omzet uit de pc-divisie van Microsoft stabiliseerde het afgelopen kwartaal. Onder deze divisie valt onder meer de Windows-software, maar ook Xbox-consoles, online advertenties en de Surface-producten. Er was, ten opzicht van een kwartaal geleden, een kleine daling van 0,2 procent te zien waarmee het geheel uitkwam op een omzet van 9,38 miljard dollar. Dat is meer dan voorspeld: kenners gingen uit van 8,81 miljard dollar.

Interessant voor Microsoft is dat, na twee kwartalen van krimp, de omzet uit de Surface-producten weer groeide. Afgelopen kwartaal zag Microsoft de verkopen met 12 procent groeien ten opzichte van een jaar geleden. Vermoedelijk komt dit voort uit de lancering van een nieuwe Surface afgelopen mei.

Het laatste product waaruit Microsoft nog flink wat omzet behaalde is LinkedIn. Het professionele sociale netwerk was afgelopen kwartaal goed voor 1,1 miljard dollar. Daarmee lijkt het fikse overnamebedrag van 23 miljard dollar snel terugverdiend te worden.