De Cloud Native Computing Foundation (CNCF) heeft bekendgemaakt dat  aanstaande woensdag Kubernetes 1.9 zal verschijnen. Het open-source systeem voor het bouwen van applicaties waarbij codes over meerdere software-containers verspreiden, krijgt er in deze versie tools bij. Zo moet Kubernetes aantrekkelijker worden voor bedrijven die wachtten op gegarandeerde stabiliteit.

Een onderdeel van de release is de beschikbaarheid van Apps Workloads API, waarmee objecten als DaemonSet, Deployment, ReplicaSet en SatefulSet gegroepeerd worden. Zij vormen de basis voor lang draaiende workloads binnen Kubernetes. Deployment en ReplicaSet worden het meest gebruikt en zijn na een jaar testen en feedback stabiel.

Vroege versies

Een andere grote toevoeging is de bèta-ondersteuning voor het draaien van Windows-containers. Oorspronkelijk werd Kubernetes ontwikkeld voor Linux-systemen. Ontwikkelaars zullen nog steeds beschikken over een Linux-besturingsvlak voor het managen van Windows-pods binnen Kubernetes. Toch kan, indien gewenst, een applicatie gericht op een Windows-omgeving geschreven worden.

Ook komt er alpha-ondersteuning voor Container Storage Interface bij, waarmee ontwikkelaars en platformeigenaren eenvoudiger verschillende types opslag in Kubernetes-clusters onder kunnen brengen. Gebruikers zijn in staat programmatisch verschillende providers te kiezen voor het opslaan van data die gebruikt wordt door een applicaties bovenop Kubernetes. Door een storage-interface kunnen providers zich ervan verzekering dat het aanbod compatibel is met Kubernetes, zonder dat er door het project zelf gegaan moet worden om ondersteuning te realiseren.

Leden

De features wat stabieler maken is een belangrijker stap voor Kubernetes. Bijna alle grote partijen bieden met behulp van Kubernetes een dienst voor multi-container applicaties bovenop hun infrastructuur. Zo zijn Amazon Web Services, Alibaba Cloud, Cisco, Docker, Google Cloud, IBM, Intel, Microsoft, Oracle, Red Hat, SAP en VMware al lid van CNCF. Recentelijk trad Salesforce nog toe tot CNCF.

De aankondiging van Kubernetes 1.9 komt voort uit Kubecon, een belangrijke conferentie voor CNCF. Versie 1.9 zal aanstaande woensdag, 13 december, verschijnen.