min

Tags in dit artikel

,

De 22-jarige veroorzaker van het Kournikova-virus uit Sneek heeft maandag voor het gerechtshof in Leeuwarden een werkstraf van 150 uur opgelegd gekregen. De man, J. de W., hoopte dat het gerechtshof de werkstraf van 150 uur die de rechtbank in Leeuwarden vorig jaar oplegde, ongedaan zou maken.

Volgens advocaat T. Jansen wilde De W. door het hoger beroep duidelijk maken dat het nooit zijn opzet is geweest schade aan te richten. ,,Bovendien is nooit aangetoond dat er schade aan computers is ontstaan. Er zijn geen schadeclaims ingediend”, aldus Jansen. De advocaat pleitte daarom voor vrijspraak.

Raadsheer P. Koolschijn was van mening dat het niet van belang is of er daadwerkelijk schade is ontstaan. ,,Het gaat erom dat de virusmaker deskundig genoeg is om te weten dat er schade kán ontstaan. Gezien de normhandhaving is dit een passende straf”, aldus de raadsheer.

De W. plaatste in februari 2001 een wormvirus op het Internet en verspreidde dit als een e-mail bericht. Bij het aanklikken van de e-mail onder de titel van tennisster Anna Kournikova werd het virus actief gemaakt. Dit zorgde wereldwijd voor hinder, ongerustheid en ergernis bij Internetgebruikers. De verdachte schrok hiervan en meldde zich na een paar dagen zelf bij de politie.