1 min

Tags in dit artikel

,

Gebruik online overheidsdiensten neemt toe
Twee op de vijf Nederlanders (41 procent) bezoekt wel eens een website van de overheid. Dat is een stijging van 10 procent ten opzichte van vorig jaar. Van degenen die gebruik maken van deze on line overheidsdiensten heeft 62 procent toch een onveilig gevoel. Dat blijkt uit een enquête van marktonderzoeksbureau NIPO onder zo’n 1200 Nederlanders van zestien jaar en ouder.

Het onveilige gevoel betreft het doorgeven van persoonlijke informatie aan de overheid, zoals het creditcardnummer of brutojaarsalaris. Bezoekers van de websites van de overheid beperken zich meestal tot het zoeken (31 procent) of uitprinten (14 procent) van informatie. Slechts 17 procent geeft persoonlijke informatie door en 8 procent doet betalingen aan de overheid via internet.

Nederland neemt internationaal gezien, voor wat betreft het gebruik van on line overheidsdiensten, de tiende plaats in, zo blijkt uit een onderzoek in 31 landen. In de Noord-Europese landen, waaronder Zweden (57 procent), Noorwegen (56 procent) en Denemarken (53 procent) is het aantal gebruikers het grootst. Singapore is met 53 procent het enige niet-Europese land in de topzes.