Het Amerikaanse concern Liberty Media ziet af van de overname van kabelbedrijf Casema, de Nederlandse dochter van France Télécom. Dit heeft Liberty Media maandag bekendgemaakt.

France Télécom liet weten vast te houden aan het plan om Casema te verkopen en inmiddels met andere potentiële kopers in gesprek te zijn. Het Franse telecombedrijf heeft miljardenschulden en probeert die nood via de verkoop van bedrijfsonderdelen te lenigen.

France Télécom had in augustus een voorlopig akkoord bereikt met Liberty Media over de verkoop van Casema. Het Amerikaanse bedrijf zou 750 miljoen euro betalen voor het kabelbedrijf, dat 1,4 miljoen abonnees telt en onder andere actief is in de Haagse regio en in Utrecht.

De transactie moest op 31 oktober definitief worden afgerond, waarbij beide partijen vanaf 1 november het recht hadden om alsnog te breken als het op die datum niet was gelukt.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gooide in de eerste week van november roet in het eten. De kartelwaakhond maakte bekend een nader onderzoek in te stellen naar de overname door Liberty Media, dat al grootaandeelhouder is in het Amsterdamse kabelbedrijf UPC.

De NMa was al tot de conclusie gekomen dat Liberty Media met Casema in de gelederen een machtspositie op de Nederlandse kabelmarkt zou krijgen. De Amerikanen zouden dan circa 60 procent van de kabelaansluitingen in Nederland bezitten.

Liberty Media stuitte eerder al op de kartelautoriteiten in Duitsland, waar het Amerikaanse bedrijf de kabelactivititeiten van Deutsche Telekom wilde overnemen.