min

Tags in dit artikel

, ,

KPN is vastbesloten, ondanks bezwaren van de Nederlandse Mededingingsautoriteit het kabelbedrijf Caiway in handen te krijgen. De overname is in mei van dit jaar al aangekondigd, maar nog niet afgerond.

KPN vindt het niet verrassend dat de NMa de zaak wil onderzoeken. De woordvoerder van KPN noemt de overname ‘een niet alledaagse transactie’. KPN wil met de overname de markt van kabelaars opbreken, gezien deze momenteel gedomineerd worden door Ziggo en UPC.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit vreest dat de concurrentie zal worden beperkt tot het westen van Nederland en de rest van het land ontzien zal worden. Daarnaast komt met een mogelijke overname zowel het koper- als het kabelnetwerk in handen van slechts één bedrijf. Als reactie op dat verwijt laat KPN weten dat het niet eigenaar wordt van het netwerk. Het wordt alleen eigenaar van de diensten die Caiway aanbiedt over dat netwerk. KPN wil de kabels van Caiway openstellen voor andere bedrijven op de markt, zoals dat ook op andere netwerken van toepassing is.

Caiway

Met 150.000 tv-klanten is het maar een kleine speler op de kabelmarkt. Ondanks dat kan een groot bedrijf als KPN met meer financiële middelen het bedrijf beter exploiteren. Daarnaast kan het een vuist maken tegen de kabelbedrijven die nu klanten trekken met de gecombineerde pakketten van tv, telefonie en internet.