2min

Tags in dit artikel

, , ,

Yaha.k, een van de meest gevreesde virussen van dit moment richt niet alleen schade toe onder gebruikers, maar ook diverse virus- en hacksites liggen plat. Het Yaha.k-virus, dat eind december aan een opmars begon in Nederland en België en inmiddels wereldwijd toeslaat, verandert op geïnfecteerde computers de startpagina van Internet Explorer.

Het virus kiest hierbij uit tien websites. De websites gaan doorgaans allemaal over hacken en het schrijven van virussen. Als uw startpagina ineens op een van deze sites staat ingesteld, dan heeft u waarschijnlijk een met het yaha.k-virus besmette pc. Dit zijn de tien websites:

Een aantal sites zijn al niet meer bereikbaar door de enorme toestroom van dataverkeer. De Belgische virusschrijfster Gigabyte, de beheerder van een van de getroffen sites (Coderz.net): "Coderz.net is voorlopig down, vanwege de grote hoeveelheid verkeer naar onze site. Bovendien hebben we te maken met distributed denial of service (DDoS) aanvallen, waarschijnlijk van boze geïnfecteerde mensen."

Gigabyte is niet te spreken over de maker van het virus. "Deze variant, een remake van een remake van een worm die al lame was, getuigt van weinig originaliteit. Maar dat kun je ook niet verwachten van iemand die oP dEzE mAnIeR sChrIjFt."

De Belgische virusschrijfster heeft geen idee wie verantwoordelijk is voor het virus. "Het kan kwade opzet zijn dat hij ons adres in het virus heeft opgenomen, maar het lijkt realistischer dat deze lamer dacht dat hij cool was."