2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Linux zal binnen twee jaar op de tweede plaats staan. Binnen twee jaar zal Linux het Mac OS X-besturingssysteem achter zich laten, zo blijkt uit cijfers van het het onderzoeksbureau IDC. Op zich goed nieuws voor Linux-fanaten, maar het slechte nieuws is dat de groei langzamer verloopt dan velen verwachten.

Volgens IDC was er met name in de laatste twee maanden van 2002, een opmerkelijke opmars van Linux. Vooral de distributies, Xandros en Lycoris deden het goed. Lindows word bijvoorbeeld al standaard meegelverd met goedkope computers in Engeland en in de VS. Voor een echt grote groei van haar marktaandeel zal Linux echter beter moeten presteren.

Op de server-markt wordt verwacht dat Linux in 2009 het grootste besturingssysteem is. Wat betreft desktopgebruik liggen de cijfers anders. In 2001 bestond 1,7 procent van de verkochte besturingsststemen uit Linux-pakketten, tegenover 1,5 in 2000. In diezelfde periode liet Microsoft een groei van 92 naar 94 procent noteren. Linux is ook wel gratis te downloaden, maar bedrijven kopen het liever, om toch nog gebruik te maken van de support, die jij bij de te downloaden distro’s niet krijgt.

De licentiepolitiek van Microsoft, de concurrent van Linux, heeft veel bedrijven in moeilijkheden gebracht. Vooral door de veel goedkopere licenties, stappen bedrijven nu over op het goedkopere Linux. Het aantal bedrijven dat echter overstapt is nog te klein om te spreken van een ingrijpende verandering. De grootste groei van Linux op de desktop kon nog wel eens uit een onverwachte hoek komen. Steeds meer overheden, zowel nationaal als regionaal, stappen over op het open-source systeem.

IDC verwacht dus binnen twee jaar de Mac OS X-besturingsystemen een plaatsje lager te zien in de ranglijst en Linux op Mac OS X z’n plaats.