Voorspelling IDC: recessie goed voor groei Linux

Onderzoeksbureau IDC heeft voorspeld dat de groei van het Linux-besturingssysteem fors zal doorzetten in de komende jaren. Belangrijke factoren kan IDC vinden in de recessie, virtualisatie en cloud-computing.

Voorspelling IDC: recessie goed voor groei LinuxHet onderzoek, dat door The Linux Foundation wordt gesponsored, ziet dit jaar een verkoopstijging van 21 procent en 23,6 procent in 2013. De groei in verkoop van Linux ligt daarmee een stuk hoger dan de twee tot vijf procent groei van de algemene softwaremarkt.

Het marktaandeel van Linux-gerelateerde software zal ook groeien met jaarlijks zo’n 23.6 procent over de komende vijf jaren. Wndows en UNIX zullen een groei zien van respectievelijk 6,6 en 1,8 procent. Het onderzoeksbureau merkt echter op dat Linux nog altijd een kleine speler zal zijn vergeleken met Windows-software.

IDC-voorspelling groei Linux-verkopen
Voorspelling IDC: recessie goed voor groei Linux

De relatieve grootte van Linux wordt direct duidelijk wanneer het in bedragen wordt uitgedrukt. Linux-software zal van 12,3 miljard in 2008 tot 35,5 miljard dollar groeien. Microsoft begint op 149 miljard dollar en eindigt op 206 miljard dollar. De zeer langzaam groeiende UNIX-markt werpt ook nog zijn schaduw op Linux en begint met 69 miljard dollar en eindigt met 74 miljard dollar.

Linux groeit in de huidige recessie omdat het kostenbesparend werkt om over te schakelen van Windows of UNIX op Linux. Ook virtualisatie draagt bij aan de groei van Linux, niet alleen omdat Linux vrij aantrekkelijk is voor deze toepassing maar ook omdat het bijna niks kost om extra replica’s van het besturingssysteem te maken. Op het gebied van cloud-computing wordt Linux genoemd vanwege de lagere kosten en grote aanpasbaarheid.

De whitepaper is te downloaden bij The Linux Foundation.

Bron:LinuxDevices.com