2min

Tags in dit artikel

, ,

Eén op de zeven Europeanen haalt muziek van internet. Ruim 40 procent van de mensen die geregeld muziek downloaden, koopt minder cd’s dan vroeger. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd rapport van het onderzoeksbureau Forrester Research. In de strijd tegen het illegaal kopiëren komt de muziekindustrie in Nederland nog dit voorjaar met mogelijkheden om tegen betaling, en dus legaal, muziek te downloaden. Dat zei de NVPI, de brancheorganisatie voor de muziekindustrie, in een reactie op het onderzoek.

"Op heel korte termijn komen diverse platenmaatschappijen met eigen initiatieven om muziek te downloaden. Daarnaast blijven ze doorgaan met hun rechtszaken tegen het illegale muziekaanbod op internet", vertelde een woordvoerster van de NVPI. Forrester Research stelt dat 13 procent van de Europeanen illegaal muziek van internet haalt. Circa de helft van hen is jonger dan 24 jaar. Via de digitale snelweg komt ongeveer 40 procent maandelijks aan ten minste zeven muziekstukken. De onderzoekers hebben in totaal 22.000 Europeanen ondervraagd in zeven landen (Nederland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en Zweden). Onder hen bevonden zich circa 3000 Nederlanders.

Volgens onderzoekster R. Reitsma is het hoog tijd dat de muziekindustrie zich actief op de downloadmarkt begeeft. "Zo boren de platenmaatschappijen een nieuw verkoopkanaal aan. De kwaliteit van de meeste illegale kopieën is slecht. Wij verwachten dat consumenten best bereid zijn een redelijke prijs te betalen voor muziek van een goede geluidskwaliteit." De muziekindustrie blijkt er net zo over te denken. Ze komt dan ook met een nieuw initiatief: de Digital Download Day Europe (DDD Europe). Vanaf 21 maart kunnen Nederlanders voor een eenmalig bedrag van 5 euro kiezen uit een aanbod van 150.000 liedjes, het merendeel hits. De actie, die een week duurt, is gelijktijdig in Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en Groot-Brittannië. DDD Europe krijgt de steun van grote muziekmaatschappijen als Warner, EMI, Universal Music en BMG.

Het blijft niet bij die ene actieweek. In navolging van het Amerikaanse moederbedrijf komt bijvoorbeeld Universal Music Nederland "binnenkort met de mogelijkheid om legaal muziek te downloaden", aldus onderdirecteur K. van Weijen. "We zijn heel druk bezig met de voorbereidingen." Voor een liedje moet de internetter circa 1 euro betalen. Van Weijen is ervan overtuigd dat mensen kiezen voor het legale downloaden, omdat de muziekkwaliteit "digitaal en dus absoluut beter" is.