1 min

Tags in dit artikel

, ,

De GameCube gaat minder snel over de toonbank dan maker Nintendo had gehoopt. De spelletjesfabrikant zegt er niet in te slagen dit zakelijke jaar de gestelde verkoopcijfers te halen. De verkoop van de GameCube loopt tien procent achter bij de gestelde verkoopverwachting. Ook de bijbehorende software voor de console gaat daardoor minder goed dan voorspeld. Nintendo ziet twee oorzaken voor de dalende vraag: de verslechterde economie en de populariteit van rivaal PlayStation 2. Ook neemt Nintendo topman Satoru Iwata veranderingen waar in consumententrends. Volgens hem brengen consumenten niet langer meer uren en uren door achter de gameconsole.

Afgelopen oktober voorspelde Nintendo voor maart 2003 tien miljoen GameCubes te hebben verkocht. Overigens was dit al een forse daling: in mei vorig jaar ging Nintendo nog uit van 12 miljoen stuks. Nintendo vecht samen met Microsoft om de nummer twee positie op de gameconsolemarkt achter marktleider Sony. Microsoft zei vorige week deze tweede plaats te hebben bemachtigd in zowel Europa als de Verenigde Staten.

De verkopen van de Nintendo Game Boy Advance verlopen volgens Iwata wel volgens planning. Overigens is de fabrikant bezig met de ontwikkeling van een nieuwe GameCube die in 2005 of 2006 op de markt zal verschijnen.