min

Tags in dit artikel

, ,

Oost-Europese technologiebedrijven slagen er niet in een voet aan de grond te krijgen in de Westerse IT-wereld. Bedrijven die gezeteld zijn in Tsjechië of Polen doen er verstandig aan hun hoofdkwartier te verplaatsen naar de Verenigd Staten als zij hun nieuwe en innovatieve producten aan de man willen brengen. De 36-jarige Tsjechische ondernemer David Beran van het bedrijf DB System Software zegt een op Linux-gebaseerd entertainmentcentrum te hebben ontwikkeld die de pc, stereo en televisie verbindt. Giganten als Microsoft, Sony en Matsushita werken al geruime tijd aan eenzelfde product. Beran slaagt er echter niet in zijn product onder de aandacht te brengen van de giganten. "In ruil voor een distributienetwerk en een deel van de winst, kunnen we een van de giganten een voorsprong bieden", aldus Beran.

Volgens experts is Beran niet de enige Oost-Europese ondernemer die er niet in slaagt een innovatief concept onder de aandacht te brengen van Westerse bedrijven. Elektronicagiganten deinzen er niet voor terug fabrieken op te zetten in Oost-Europa om te profiteren van de lage loonkosten. Innovatie blijft in hun ogen echter het terrein van Silicon Valley, Japan en Duitsland.

Beran is nu bezig zijn bedrijf te verplaatsen naar het Westen. Hetzelfde deed het Poolse bedrijf ComArch drie jaar geleden om zichzelf als global vendor in de markt te zetten. Met succes. Indien klanten het in Miami gevestigde bedrijf vragen waarom het hoofdkantoor in Polen is, wijst het bedrijf op lagere productiekosten waardoor het bedrijf goedkopere diensten kan leveren. Dat waarderen klanten wel.