Om het internet veiliger en betrouwbaarder te maken, zouden overheden het internet moeten beheren, zo meent Eugene Kaspersky directeur van het gelijknamige Russische anti-virusbedrijf. Kaspersky is van mening, dat de verantwoordelijkheid voor internet ten laste gelegd moet worden bij, verschillende nationale overheden in plaats van de internet service providers. "De overheid kan internet hierdoor net zo beheren als andere publieke netwerken, zoals het (gemeentelijk) waterleidingnet", aldus Kaspersky.

Kaspersky is ook van mening dat, als internet een groot publiek netwerk wil zijn, dat er strengere gebruiksregels zullen moeten worden opgesteld. Het internet is vandaag de dag een snelweg zonder politieagenten, waar je zo hard op mag rijden als je wilt, en zonder rijbewijs. Kaspersky zou dit graag anders zien. Hij zou internetpolitie willen zien, en ook zouden de internet gebruikers een soort rijbewijs moeten hebben.

Het Britse anti-virusbedrijf Sophos reageert ‘positief’ op de plannen van Kaspersky voor een internetrijbewijs. Paul Ducklin van Sophos zou zelfs nog wel een stapje verder willen gaan. Ducklin pleit bijvoorbeeld voor een nieuw veld in de ip-headers om nieuwkomers op het internet aan te kunnen duiden en vindt dat surfsnelheden voor nieuwkomers aan banden moet worden gelegd. Ook grapte Ducklin nog dat "newbies" de eerste twee jaar enkel Outlook Expres in combinatie met Internet Explorer 4.0 zouden mogen gebruiken.