min

Tags in dit artikel

, , ,

Russen maken massaal gebruik van het internet om meer te weten te komen over de oorlog in Irak. Sommige nieuwssites spreken over een verdubbeling van het normale aantal gebruikers, sinds de strijd vorige week begon. Ook is er een nieuwe speciaal, aan de oorlog gewijde nieuwssite geopend. De als ‘site van het volk’ gepresenteerde www.iraqwar.ru geeft de Russischtalige bezoeker een anti-Amerikaans gekleurd beeld van de oorlog. De website is sinds de opening afgelopen donderdag permanent het doelwit van hackers. Volgens een woordvoerder van www.iraqwar.ru gaat het vooral om Amerikanen. Zij willen de Russen tegenwerken, omdat die op de hand van Irak zouden zijn.

Nieuwssites zijn de populairste websites onder Russische internetgebruikers. Zij beschouwen de pagina’s vaak als hun belangrijkste informatiebron. De sites zouden objectievere informatie bieden dan de traditionele Russische media.

Het afgelopen jaar is het aantal Russen dat regelmatig internet gebruikt, met 39 procent tot ruim vijf miljoen gegroeid. Ook is er sprake van een snel groeiend aantal internetcafés voor de niet-regelmatige gebruiker. Volgens analisten waren vooral ingrijpende gebeurtenissen als ’11 september 2001′ en de gijzeling in het Doebrovka-theater vorig najaar voor Russen een belangrijke stimulans om de elektronische snelweg op te gaan.