min

Tags in dit artikel

, ,

De oorlog in Irak heeft geleid tot een explosie van online vandalisme gericht op Arabische websites. Dat zeggen site-beheerders en beveiligingsexperts. Tientallen websites zouden het slachtoffer zijn geworden van zogenoemde cyber-attacks. De website Islamonline.net kreeg te maken met het dubbele aantal bezoekers sinds het begin van de oorlog in Irak. Maar ook het aantal online aanvallen nam toe: tot 250 per dag. Dat zegt de coördinator van de site, Mutiullah Ta’eb. Een andere cyberaanval legde de vanuit Dubai opererende site Arabia.com op de derde dag van de oorlog plat.

Volgens persbureau Associated Press is niet duidelijk hoeveel sites het mikpunt waren van cyberaanvallen. Deze kunnen bestaan uit het platleggen van een site, maar ook van online inbraak. Het laatste overkwam ook Islamonline. Hackers (‘Freedom Cyber Force Militia’) plaatsten pro-Amerikaanse leuzen op de voorpagina. Volgens Ta’eb van Islamonline is er al sinds de aanslagen van 11 september 2001 sprake van een toename van het aantal kraakpogingen. Aan de andere kant werden ook Britse en Amerikaanse sites aangepakt door tegenstanders van de oorlog in Irak.

Hackers hebben gedurende de oorlog tevens de Engelstalige website van de Arabische nieuwszender Al-Jazeera korte tijd vervangen door een afbeelding van de Amerikaanse vlag en de boodschappen: ‘Laat Vrijheid Zegevieren’ en ‘God zegene onze troepen’. Een woordvoerder van Al-Jazeera, Jihad Ali Ballout, sprak van een " frontale, kwaadaardige aanval op de persvrijheid". Op de website van Al Jazeera waren beelden te zien van gedode en gevangengenomen Amerikaanse soldaten in Irak.