min

Tags in dit artikel

, ,

Het Amerikaanse huis van afgevaardigden stemt vandaag over een wetsvoorstel dat het gebruik van misleidende domeinnamen strafbaar stelt. Het gaat erom valse webadressen uit te bannen die nietsvermoedende websurfers bijvoorbeeld naar sekssites lokken. Het voorstel houdt in dat mensen die willens en wetens onschuldig klinkende domeinnamen gebruiken om internetters naar een website te lokken tot maximaal vier jaar gevangenisstraf kunnen worden veroordeeld. Een voorbeeld van zo’n misleidende domeinnaam is het adres WhiteHouse.com, waarop een sekssite te vinden is.

Het voorstel behelst een toevoeging aan een in feite ongerelateerd wetsontwerp dat betrekking heeft op het ontvoeren van kinderen. Een tweede amendement betreft een verbod op zogenoemde virtuele kinderporno. Vorig jaar wilde het congres met behulp van de computer gesimuleerde naaktfoto’s van minderjarigen verbieden. Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft hier echter een stokje voor gestoken; het voorstel zou in strijd zijn met de vrijheid van meningsuiting.

Het nieuwe voorstel moet het creëren of het bezitten van een digitale afbeelding of met de computer gegenereerde afbeelding strafbaar stellen, indien deze niet te onderscheiden is van een foto van een echte minderjarige.