min

Tags in dit artikel

,

Het hoger beroep tegen het 19-jarige brein achter het dvd-kraakprogramma DeCSS zal aankomende december van start gaan. Dit heeft de advocaat van Jon Lech Johansen gisteren bekendgemaakt. Op 7 januari jongstleden werd de 19-jarige Jon Lech Johansen unaniem vrijgesproken door een driekoppige jury. De rechtbank meende dat Johansen niet veroordeeld kan worden omdat hij alleen dvd’s heeft gekraakt die hij legaal aangeschaft heeft. Hollywoodstudio’s nemen echter geen genoegen met de vrijspraak en kondigde in maart hoger beroep aan.

De advocaat van Johansen, Halvor Manshaus, zegt een brief te hebben ontvangen waarin de rechtbank meldt dat het hoger beroep op 2 december 2003 ingaat en acht dagen zal gaan duren. Manshaus is positief gestemd over de uitkomst van het beroep. "We staan nu in een sterkere positie dan in januari, aangezien we de eerste ronde gewonnen hebben."

Johansen slaagde er als 15-jarige in een code te breken waarmee het maken van illegale dvd-kopieën werd tegengegaan. Vervolgens bracht hij een computerprogramma in omloop waarmee iedereen die dat wilde het zelf kon doen. Later is dat programma na aanpassingen van andere programmeurs DeCSS gedoopt. Johansen zegt het programma geschreven te hebben om dvd’s te kunnen bekijken op zijn Linux computer.