1 min

Tags in dit artikel

, ,

Ouders van Nederlandse kinderen denken dat hun kroost 1,5 uur per dag bezig is met computerspelletjes. Bijna 20 procent van de ouders maakt zich daarover zorgen. Dat blijkt uit een onderzoek onder 750 ouders en vijfhonderd kinderen van 8 tot en met 18 jaar oud, uitgevoerd door onder meer het bureau Intomart. Volgens zowel de ouders als de kinderen hebben huiswerk en ‘gewoon’ spelen het meest te lijden onder het langdurig achter de computer zitten. De opdrachtgever van het onderzoek, het NICAM (Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media), publiceerde de resultaten vrijdag.

Kinderen die nooit computerspelletjes spelen, komen bijna niet meer voor. Uit het onderzoek blijkt dat 99 procent wel eens een keer een joystick of muis ter hand neemt. Kleuters zijn het minst bezig met computerspellen, ongeveer een uur per dag. Pubers tot 18 jaar oud zijn er gemiddeld 2,5 uur per dag aan kwijt.

Bijna 80 procent van de ouders wil graag weten of een computerspel schadelijk kan zijn voor kinderen en vanaf welke leeftijd zo’n spel veilig gespeeld kan worden. Ze gaven tegen de onderzoekers aan te willen worden geïnformeerd over geweld, alcohol- en drugsmisbruik en grof taalgebruik in spelletjes. Donderdag werd bekend dat Europese producenten van spelletjes hun verpakkingen gaan voorzien van leeftijdsindicatie en pictogrammen. Zo moet duidelijk worden of er bijvoorbeeld geweld, grof taalgebruik, seks, drugs en discriminatie in het spel voorkomen.