min

Tags in dit artikel

, ,

Het aantal gebruikers van breedband internet in Europa is het afgelopen jaar met 136 procent gegroeid. De groei in sommige individuele landen is nog groter, het Verenigd Koninkrijk had de grootste toename met 235 procent. Dit blijkt uit cijfers van Nielsen//NetRatings. In Europa heeft nu 28 procent van de internetgebruikers toegang via breedband, vorig jaar april was dit 14 procent. In de VS is dit 32 procent terwijl in sommige Aziatische landen deze cijfers nog veel hoger liggen; in Hongkong bijvoorbeeld is 82 procent van de internetpopulatie verbonden via breedband.

De verschillen in het gebruik tussen breedband en standaard modem gebruikers is bijzonder groot. In vrijwel alle Europese landen is de tijd die men online doorbrengt, maar ook het aantal bezochte websites bijna drie keer hoger bij de breedband gebruikers. Zowel de aard van de bezochte websites als de intensiteit is duidelijk afhankelijk van het type verbinding. In heel Europa zijn gaming, filesharing, muziek en pornografische sites relatief meer populair bij breedband gebruikers.

In Nederland is het aantal breedband gebruikers gestegen van 1,4 miljoen naar 2,4 miljoen. Deze toename is percentagegewijs minder dan het Europees gemiddelde, maar de markt in Nederland is veel verder ontwikkeld waardoor de ruimte voor groei lager is. Het einde van de groei is echter nog lang niet in zicht. Op dit moment is ADSL nog niet beschikbaar in alle gemeenten en ook de kabelmaatschappijen kunnen hun marktaandeel verder vergroten wanneer bestaande abonnees naast televisie ook internettoegang afnemen. De meest populaire sites bij Nederlandse breedband gebruikers zijn gaming, download sites voor films en muziek en de sites van de kabelproviders. Onder de gebruikers met een standaard verbinding zijn de algemene portals, banken en de providers van narrowband verbindingen het meest populair.