Breedbandinternet maakt wereldwijd een enorme groei door. In de Verenigde Staten hebben ongeveer 39 miljoen mensen een breedbandaansluiting. Dat is circa 13 procent van alle inwoners. Het aantal huishoudens met een snelle internetverbinding nam de afgelopen tijd jaar op jaar met ongeveer de helft toe. Deze cijfers maakte onderzoeksbureau Nielsen/Netratings donderdag bekend. Het bureau verstaat onder breedband een internetverbinding via de kabel, DSL (bijvoorbeeld het voor consumenten bekende ADSL) en computernetwerken. Ondanks de grote groei in breedbandaansluitingen zijn er nog steeds twee keer zoveel ‘smalbandaansluitingen’, de tragere verbinding via het vaste telefonienetwerk.

Eind mei bracht het bureau al cijfers over breedbandgebruik in Europa naar buiten. Het aantal mensen dat over breedband beschikte, bleek in een jaar (tussen april 2002 en april dit jaar) met 136 procent te zijn toegenomen. In Nederland hebben circa drie op de tien huishoudens een snelle internetverbinding. Dat komt neer op ongeveer 1,3 miljoen mensen. Volgens Nielsen/Netratings benutten breedbandgebruikers hun snelle verbindingen, meer dan andere internetters, veelal voor het downloaden van porno en muziek. Een smalbandaansluiting is namelijk vaak te traag om een groot bestand, zoals een liedje, binnen te halen.

In de VS maken wekelijks ongeveer zes miljoen bezoekers per week gebruik van de muziekuitwisseldienst Kazaa. In Groot-Brittannië bezochten in april ongeveer 1,3 miljoen mensen de internetpagina waar illegaal muziek kan worden opgehaald. In de VS was het aantal bezoekers aan Kazaa begin juli circa 15 procent minder dan in de week daarvoor. Een vereniging van de grote platenmaatschappijen had namelijk aangekondigd actief mensen te gaan vervolgen die veel muziek illegaal downloaden.