1 min

Tags in dit artikel

,

AMD en Intel werken aan antivirustechnologie waarmee processors een eventuele virusaanval vroegtijdig kunnen tegenhouden. De zogenaamde Execution Protection die AMD in zijn Athlon 64-chips heeft ingebouwd voorkomt een veelgebruikte hackmethode van buffer overflow. De hacker breekt door de beveiliging heen, plaatst een virusprogramma in het geheugen van de computer dat vervolgens door de processor wordt uitgevoerd, zo meldt CNet.

Volgens John Morris, marketingdirecteur van AMD, kunnen gegevens met Execution Protection in het geval van een buffer overflow alleen worden gelezen en niet uitgevoerd.
Het systeem is al in de chips aanwezig maar kan pas worden geactiveerd als Microsoft zijn Service Pack 2 voor Windows XP uitgeeft, aldus Morris. Dit staat gepland voor het tweede kwartaal van dit jaar.

Intel werkt volgens computerfabrikanten aan een vergelijkbare technologie voor zijn Pentium 4 processor Prescott, die volgende maand wordt verwacht. Een aantal wormen die afgelopen jaar schade aanrichtten maakte gebruik van de buffer overflow in pc’s. Uit een analyse door AMD en Microsoft blijkt dat de helft van de security updates die door Microsoft de laatste twee jaar zijn uitgegeven, overbodig waren als de nieuwe technologie eerder voorhanden was.