min

Tags in dit artikel

, ,

Veel virussen en wormen misbruiken tegenwoordig gaten in de afhandeling van instructies door de chip om zo een bufferoverloop te veroorzaken. Transmeta probeert dit nu te stoppen door hiertegen beveiliging in te bouwen in de chip zelf.

Deze nieuwe technologie heet No Execute (NX). De NX-technologie zal het eerst te zien zijn in de Efficeon-processoren, die nog uit moeten komen. De technologie zal gesteund worden door Microsoft die met XP SP 2 inhaakt op deze technologie.

De NX-technologie doet wat zijn naam zegt: "Niet uitvoeren". Als er een ongeautoriseerd van de buffer is zal dit herkend en niet uitgevoerd worden. Zou deze technologie er niet zijn dan kan een kwaadwillende zorgen dat het gedeelte wat in de buffer is gereserveerd voor een bepaald programma overspoeld wordt. Hierna kan de kwaadwillende meestal zijn eigen software in dat gedeelte van de buffer plaatsen en het zo uit laten voeren. Veel recente virussen manipuleerde op deze wijze de buffer door lekken in de Microsoft software.

Transmeta is slechts een kleine speler op de processor markt. Daarom is het belangrijk dat de andere proccesorfabrikanten dit soort beveiligingen ook in gaan bouwen. En AMD en Intel kijken inderdaad al naar hardwarematige oplossingen voor de bufferoverloop.

Binnenkort zal Transmeta Efficeon processoren aan Microsoft leveren zodat Microsoft ermee kan experimenteren. Als XP SP 2 dan in de loop van dit jaar uitkomt zal de Efficeon-reeks in veel computersystemen te vinden zijn.